Ryan poon隨想曲 足球(2)


Ryan poon隨想曲 足球(2)

上集講到愛上足球的原因,今集就講下我點踢足球。

當時一星期都起碼踢五至六日,至於踢乜位其實大家係無乜概念的,記得當時在家的附有一個小公園(簡稱細場)同一個綜合運動場(尼個叫大場),通常大場只有喺仲有太陽嘅時候先有機會比我地呢 D 小朋友去踢,因為一到晚上就係成年人的世界(佢地放工了,大家明啦)。

慢慢地我們對足球的熱誠比學校的體育老師發現左,佢姓梅,我地叫佢梅生(當年晤興中英夾雜的haha),佢對我地熱愛足球尼個舉動非常有興趣,更利用工餘時間去教我地一D簡單的足球技巧及理論,而最重要係佢發現我嘅足球天賦,登登登登,係守龍門,估晤瘦猛猛嘅我竟然可以去守龍門,雖然我瘦猛猛,但其實我反應幾快架,我諗應該係甘,所以佢比個正選我,但今日諗返轉頭,其實果時係無乜邊位想宁龍的,因為成日比人射,但自問自己又無體能身位,射腳波都無力嘅情況下都場場有份踢,算係甘啦haha。

在球隊漸漸成型下,梅生開始揾D友賽比我地踢下,都係附近的小學球隊,我都晤太記得究竟踢左幾多場,但戰績確實晤錯,好似無輸過,係我地實力太高或對手太弱就不得而知,因為時間不能回頭去探個真實。

就甘踢左差不多一年,也迎來我小學生涯的完結年,我小六了,要昇中學了,要各散東西了,我們的足球隊要解散了嗎,下集講您知。

作者:Ryan poon

更多最新健身資訊請瀏覽 Dream Fitness 網站:http://www.dreamfitness.com.hk/