Ryan poon隨想曲 足球 (1)


Ryan poon隨想曲 足球 (1)

除了漫畫,在我的學生年代另一著迷的就只有足球,著迷的起因都是緣於一套日本的漫畫「 足球小將」,但我初次接觸並不是漫畫,是電視動畫。

尼套漫畫可能年輕的朋友會晤知係乜東東(因為老實講,Ryan poon已經係一位阿叔haha),當中的故事情節,角色成長可以用非常厲志及熱血來形容,雖然主角戴志偉每次施射衝力射球都要射半集或一集( 衝力射球係佢嘅必殺技),跟住下集小志強個猛虎射球又頂半集,睇到媽聲四起加嘔血同反肚,但每日下午四點左右都係會乖乖留守喺電視機前面 噴血欣賞。

欣賞完畢之後,各路英雄就會聚集喺公園裏面,一邊討論番啱啱果集嘅內容(其實以當時年紀及分析能力,基本上都係講返個衝力射球幾時先射得出)。

啱啱講左係一邊討論,甘另一邊係乜呢?就梗係開波啦,在我們小時候,大部份家庭環境都係一般,我們能夠從家裏得到的零用錢並不多,甚至可以話係無,我們當時的足球都是每位朋友及同學夾錢買的,除非真係踢到爆左或漏氣,否則都係會繼續使用,在當時的環境來說這可以說是必需的節儉。

今次講到尼度,下一集就會講下我成為校隊足球員的故事,下回見。

作者:Ryan poon

更多最新健身資訊請瀏覽 Dream Fitness 網站:http://www.dreamfitness.com.hk/