常仔正傳(41)


常仔懷著緊張又興奮的心情回到家後,馬上沖番杯試試,而且仲用好熱嘅水來沖(一般建議是用常温或涷水沖調,除了怕太熱的水影響奶粉營養成份外,涷水沖調味道及口感也會較佳),除左沖調方法有問題,仲有個更大的問題,係乜問題,乳糖不適是也!

乳糖不適係乜東東,簡單講即係晤受得奶,飲奶之後會發生肚瀉,而常仔仲係瀉得幾嚴重果隻,要食止瀉藥至攪得掂,初初都晤知乜事,第二日繼續飲,結果當然係又瀉,及後得知是乳糖不耐症的症狀,睇來飲奶粉增肌尼條路睇來都好難行洛去,無奈之下只有放棄。

而在這差不多的時間,常仔認識了人生的第二個女朋友,工餘時間變成拍拖談戀愛(年青人戀愛大過天😅),健身時間在不斷減小中,雖則未致有顯著的退步,但體型也沒有什麼明顯進展。

如是者這樣的生活經過了大約至九個月,一個突發事情,常仔失戀了(後生仔女感情變異其實好正常,正所謂愛情從來都係高風險項目),心情自是跌洛谷底,但常仔選擇了正面的態度應對,除了努力工作外,積極健身也是重新振作方案。

與此同時,一個新的工作機會的來到,也將重大改變常仔健身之路,究竟係點嘅大改變呢?

待續……

作者:Ryan poon