常仔正傳(31)


上集講到常仔一心揾天書,仲要係請埋假果隻,甘究竟最終結果如何,能否得償所願真係得到九陰真經呢😁。

切切實實嘅健身教學就揾晤到,但揾到一本近似,喺一個日本棒球教練的著作,內容係點訓練棒球員的肌肉力量及體能,雖然係棒球員訓練,但肌肉力量喎,應該跟健身有關係吧,常仔當時係甘諗的。

滿心歡喜的買下,回到家中自然立馬閉門苦讀(唉,正式讀書如果甘勤力,睇怕都做左博士🤣),經過一番初步理解後便跟著書本上的方法練起來,但過不了多久,常仔拉傷了左邊肩膀的肌肉,緣由為何呢?因為只得一對固定 6 公斤的啞鈴,每一個人不同肌肉部位所能承受的重量也不盡相同,但啞鈴只得一對,唯有頂硬上,重量太大動作變型是必然的(何況在自學情況下,就算晤係重量過大,其實都好難百份百做到動作到位,更加晤好講肌肉發力及控制等等),就係甘嘅情況下拉傷左😓。

休息是為了走更長的路🤣(常仔當刻其實點會明),只希望快D好番,內心的焦急真的非筆墨能形容,每日跌打酒總在身旁,得閒又擦擦,晤得閒都要擦擦,只希望盡快復原,重投訓練(今日諗返,應該喺訓練两個字前面加所謂比較貼切😅)。

約一星期後,常仔感覺不到肩膀再出現酸痛,應該可以再開始了,但有過上次經驗,常仔特意到一所百貨公司購置一對 4 公斤啞鈴配合訓練之用,萬事俱備,練起吧!

所謂訓練計劃又重新起行,結果如何,下集話你知💪!

作者:Ryan poon