常仔正傳(30)


意興闌珊想過放棄,但尼個絕對晤係常仔精神,但求助無門又苦無出路,甘點算好?😟

一天放工回到家中坐下來的時候,常仔發現了一本書就放在桌子上,百無聊賴下隨意拿上手看看,是一本藍球教學的書籍,心想應該是第第的吧(常仔細佬熱愛打藍球),隨意的拿起也限隨意的放下,突然靈光一閃,打藍球有書籍教學,健身都應該有呱!一於去書局睇睇先,常仔果一刻直情有種茅塞頓開嘅感覺😆。

到第二日仲刻意咋病請病假出城嘅書局揾書,您地梗會話使晤使攪到要請病假甘誇張,其實可以從两方面去睇,(1)常仔居於鄉郊,住處及工作地方一帶除左一D生必需商店例如超市,小餐廳係有的,甚至小型書局都有,但尼D書局其實原則上來講只係賣文具及影印過膠之類,去到要買賣書本,仲要係講運動甘專門嘅就諗到晤使諗,第二點就係為左揾本書而攪到要咋病請病假,尼本書及背後意義對常仔係幾甘大,對脫離瘦弱嘅決心係幾甘強烈。

返番正題,常仔進入大書局後跟著指示終於揾到關於運動項目嘅書區,左揾右揾都晤多覺有健身尼两個字(當年健身其實並不太流行,所以相關書籍及訊息也很小,無乜市場😐),滿心惆悵之際,好似有發現喎!

尋找九陰真經之路會否成功呢,下集話你知😁。

待續……

作者:Ryan poon