常仔正傳(29)

常仔竟然發現自己有了一點點小老鼠(二頭肌),雖然係一點點甘多,但也足以令常仔欣喜若狂,從小到大因為瘦弱的原因也不知道給別人奚落了多小遍,自踏入青春期後便想盡辦法脫離瘦弱,想不到一份倉務工作竟然可以邁出第一步,脫離小排骨的曙光好像亮起了。

自此之後,常仔工作變得特別起勁,搬多D就會大隻D的念頭開始在心內燃起,與此同時,得知好友家中有一對廢棄的6公斤啞鈴,立馬請求轉贈,反正放著沒用也浪費空間,好友慷慨相贈,常仔得此至寶,感覺如虎添翼🤣。

每天除了工作,晚膳小休一會後便開始啞鈴訓練,但所謂的啞鈴訓練其實只是單純的二頭肌彎舉,當然動作,肌肉發力都係錯漏百出,而且更是獨沽一味,因為乜都晤識,會做尼個動作都係喺電視或報章雜誌睇返來,再深入的例如做幾多組,每組幾多次更加可以話係免談,只知道做到攰就停,及後則進步了一點,變成每次做幾多下,記得高峰時期係做到成60下一次。

方法錯,動作錯,飲食營養更加晤使講,了無寸進自是意料之內,但在當時一個資訊科技也洛後的時代的確求助無門。

待續的消磨,意興闌珊也是正常不過,放棄的念頭不禁由心而生,滿心煩惱不知點算好😟!

常仔究竟有無計打破尼個困局呢🤔😐?

待續……

作者:Ryan poon