常仔正傳(27)


上集講到一少年手持東洋刀從車上下來,到尼一刻終於明白尼枱人其實係喺度講數,黑社會啊,真係好似拍電影甘,劉華呢?😅

回到現實場境,眼看血案就要發生之際,一把雄壯聲音大喝道「收返埋把刀」,少年竟然停住了腳步,究竟邊個甘有膽加有型,眾人目光火速投向聲音出處,嘩!原來係老闆大餅
,喺果一刻,常仔直頭覺得佢仲型過劉華,講數眾人也合力平伏現場情況,亂局總算平定下來,至於因乜事講數及結局如何則不得而知,常仔也沒興趣知道。

反而常仔對老闆大餅身份及故事則滿滿興趣,在公司內四處打探,及後得知原來大餅都係幫會中人,不過現在年事已高,決心從良(轉型經營大排檔😅),幫會內事早已撤手不管,當晚人士係同幫會成員,約定喺尼度講數,多多小小都係大餅原因,但出現刀劍場面係大家都估計晤到,但幸好最後總算平安無事。

但在相處中大餅為人並不像一個幫會中人,而且都算係一個幾親民嘅老闆,時間長了熟絡下來仲幾好傾天。

不經不覺炎夏到了,酷熱天氣彷彿警示著一些事情的發生,究竟係乜事,下集話您知😁。

欲知後事如何,下回自有分解。

待續……

作者:Ryan poon