常仔正傳(26)


尼份工作是常仔第一次及第一日返工而晤覺得眼訓,因為返下午四點😁,暫時來睇好似幾適合常仔尼隻夜鬼,大排檔上午是賣早餐,中午休息,晚上就係中式小菜,可以話係集多功能於一身嘅經營模式。

而常仔的職能隨著經驗的增加也更廣泛,執碼,蒸爐,處理海鮮,太多不能盡錄,職位的提升自然人工都相應增加左小小,實質性幫助不大,但都算一種工作上的小躍進。

另一方面,常仔跟婆婆的相處也開始出現小磨擦,老人家嘅奪命煩音並晤係一般年青人所能接受,偶爾都會發生一些小吵小閙,但幸好情況在可接受範圍,火花係有,但未致於燎原。

但係另一方面,大排檔的生意不似預期,可以用生意淡薄來型容,幸好老闆喜怒不型於色,並未發生暴跳如雷情況,暫時都仲未感覺到工作上帶來太多壓力。

一天晚上,生意照樣的生意淡薄,只得四個客人坐在近馬路邊的餐枱,開始也沒什麼異樣,但過不了多久,開始有吵架的情況出現,此一時,這一刻,一架房車雷厲而至,近餐枱邊的車門打開,一位少年手持著一把東洋刀下來,嘩,甘得人驚😱,拍電影咩!

欲知後事如何,下回自有分解。

待續……

作者:Ryan poon