常仔正傳(24)


正所謂世事無絕對,好在抽水強原來背後有一手,在事發前已經斟妥了一家大排檔,原班人馬一齊過檔,但因工作時間關係(尼家大排檔主要係做夜市,厨部開16:00~02:00),雷公會跟我們分道揚鑣,只好祝佢前程錦繡👍,跟雷公相反,常仔倒是十分喜歡這樣的工作時間(因為一向都有入睡困難),滿心期待等待上工日子的到來。

在正式上工前日子,抽水強特意抽一天帶常仔和聖到大排檔觀察觀察,以作好充足準備。

大排檔老闆早在恭候我們,老闆個名都幾得意,叫大餅,當然絕對一個外號或花名,真名則不得而知,及後知道係一位滿有背景人士,係乜背景,遲D講您知😅。

其實尼D場口,做細嘅都係來望望(即係常仔),無意見就等抽水強消息何日開工,但其實都仲有一問題要解決,又係居住問題,因為份工收甘夜,實行無車返屋企,但甘啱得甘橋,婆婆就住喺附近,係一間都幾大嘅公屋,其實搬入去住應該係無乜問題,但點都要同父母交代一聲,話曬又離家出走嘛😅。

但事出又突然,係乜事?

下集話您知😁

作者:Ryan poon